Почну з того, що джерелами інформації про кількість сільськогосподарських тварин є дані державної статистичної звітності сільськогосподарських підприємств, дані погосподарського обліку, що ведеться сільськими/селищними радами, та дані обстежень сільськогосподарської діяльності населення.

Слід зазначити, що Житомирщина традиційно знаходиться у числі лідерів серед регіонів України за кількістю основних видів сільськогосподарських тварин, насамперед, великої рогатої худоби й зокрема, корів і посідає 4 місце.

За останні 10 років тваринницька галузь в області, як і в Україні загалом, зазнала помітних змін. Відбулося суттєве скорочення наявного поголів’я, а саме: ВРХ – на чверть, у т.ч. корів – на 31%;  свиней – на 38%, овець та кіз – на 13%. Водночас спостерігалося зростання кількості свійської птиці майже на 30%.

По Україні за цей період темпи падіння поголів’я ВРХ та корів були ще вищими – більш, ніж на третину, свиней – на 27%, овець та кіз – на 34%.

Хоча задля об’єктивності додам, що негативна динаміка поголів’я худоби спостерігається набагато раніше – ще з 1985 року, коли кількість ВРХ скадала в області 1248 тис. голів проти 1250 тис. у 1984 році, а корів – з 1979 року - 453 тис. проти 458 тис. у 1978 році.

На кінець 2020р. у господарствах області нараховувалося 168 тис. голів ВРХ (у тому числі майже 98 тис. корів), 135,5 тис. свиней, 21,5 тис. овець та кіз та 7,2 млн. голів свійської птиці.

Хочу зауважити, що в нашій області переважна частка сільськогосподарських тварин утримується господарствами населення: (70-75% ВРХ та корів (116,5 та 74,3 тис.голів відповідно), 55% – свиней (73,9 тис.голів), 93% – птиці (6,7 млн.голів)).

З огляду на це, тенденцію щодо поступового зменшення поголів’я худоби в області, певним чином, зумовили і випереджаючі темпи скорочення сільського населення порівняно з міським.

Так, якщо чисельність містян за 10 років скоротилася на 4 відсотки, або на 30 тис. осіб, то сільського населення – на 10 відсотків, або 53 тис. До того ж, середній вік селян вище, ніж міських жителів – 41,7 та 40,6 року відповідно, а частка населення старше працездатного віку в сільській місцевості складає майже 25% проти 22% у міських поселеннях.

Разом з тим, незважаючи на зменшення поголів’я с/г тварин, споживання м’яса в розрахунку на одну особу за останні 10 років зросло з 46 до 54,2 кг на рік, і є дещо вищим, ніж в середньому по Україні (53,6 кг /рік). Споживання яєць також зросло з 307 штук  до 321 штуки (282 по Україні). Споживання молока, хоча і зменшилося (з 243 до 209 кг/ рік), проте на 8,5 кг перевищує середній показник по Україні (200,5 кг на рік).

Презентація